Suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli saivat syyskuun lopulla oman kansalaissanakirjansa, kun SignWiki avattiin virallisesti osana kansainvälisen kuurojen viikon ohjelmaa. Tätä ennen ainoa verkossa oleva viittomakielen aineisto on ollut viittomakielen verkkosanakirja Suvi.
Signwiki liittyy kolmivuotiseen hankkeeseen, jonka aikana kerätään suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen aineistoa. Tutkijoiden käyttöön valmistellaan erillistä viittomakielen korpusta. Sen sijaan Signwiki on kaikille avoin.
– Viittomakielen verkkosanakirja Suvissa viittomat on tutkittu tarkkaan ja se vie pitkän ajan. Tavallisen kansalaisen on vaikeaa päästä siihen mukaan. Signwikiin tahansa kiinnostunut voi tallettaa vaikkapa uusia viittomia ja syöttää ne sinne itse niin kuin haluaa, kertoo sanakirjatyöntekijä Pia Taalas Kuurojen Liitosta.
Materiaalia voi kuvata vaikka kännykällä
Signwiki on netissä olevan sanakirja, johon kuka tahansa voi tallentaa aineistoa. Myös sen käyttäjät voivat olla ketä tahansa, kuten viittomakielen opiskelijoita, tutkijoita tai tulkkeja. Suunnitelu on lähtenyt siitä, että lähes jokaisesta kodista löytyy jokin väline, jolla viittomakieltä voi antaa yhteiseen käyttöön.
– Signwikiä varten voi kuvata viittomista web-kameralla, videolle tavallisella kameralla tai kännykällä. Eli millä tahansa, mitä ihmisillä nyt on yleensä käytössä. Materiaali ladataan Youtubeen, mistä se linkitetään Signwikiin. Kaikki eivät myöskään halua omien kasvojensa näkyvän. He lähettävät sitten viittoman meille ja me viitomme sen uudelleen ja laitamme julki, Taalas kertoo.
Sisällön suhteen ei ole asetettu selviä rajoja. Toivomuksena kuitenkin on, että materiaali on laadultaan sellaista, että viittomisen voi ymmärtää helposti.
Hankkeen puitteissa järjestetään kaikille viittomakielisille avointa koulutusta, jolle on kysyntää.
– Koulutus on vasta aloitettu, mutta moni on jo innokkaana tallentanut viittomia, mikä on hyvä juttu. Signwikin ideana on juuri ruohojuuritasolla, ilman kansalaisia Signwiki ei toimisikaan. On tarkoitus saada ihmiset joukolla tekemään yhdessä, Taalas viittoo.