Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto näki päivänvalon vuonna 1963. Vanhemmat järjestyivät mm. siksi, että heillä oli tarve saada perheiden ääni kuuluviin niin kuntoutukseen kuin palveluihinkin liittyvissä asioissa. 50 vuoden jälkeen tämä tarve on edelleen yksi tärkeimmistä toiminnan motiiveista.
- Edelleen puhutaan kansalaislähtöisyyden tarpeesta ja vertaistuen merkityksellisyydestä. Asiakaslähtöinen tuotanto on edelleen vähän hakusessa, eli näitä asiakkaita itseään ei ehkä kuunnella niin paljon kuin pitäisi, kertoo KLVL:n pääsihteeri Kristiina Aminoff.
Vuosien mittaan kuulovammaisten lasten ja heidän perheidensä tilanne on muuttunut huomattavasti. Suurin vaikutus on ollut kuuloimplanteilla.
- Sisäkorvaistutteet ovat muuttaneet perheen arkea ja palvelutarpeita. Järjestökenttäkään ei vielä tiedä vielä mitä tulevaisuuden haasteet tulevat olemaan, ja miten paljon sisäkorvaistutteet vaikuttavat koko palveluntarpeeseen ja myös järjestökenttään, Aminoff sanoo.
KLVL:n juhlavuosi on vasta aluillaan ja luvassa on luvassa runsaasti erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Juhlavuoden kunniaksi järjestö on esimerkiksi asettanut itselleen leikkimielisen, mutta kovan haasteen.
- Meille voi lähettää lyhyen videotervehdyksen, joita toivottavasti tulee 1963. Ne näytetään sitten meidän juhlassa marraskuussa. Sielllä meillä on videoseinä, jossa koko ajan pyörii erilaisia tervehdyksiä, Aminoff kertoo järjestön itselleen asettamasta juhlavuoden haasteesta.