Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 110325

"Meikäläiset" tuo kuurojen kuulevat lapset teatterilavalle

$
0
0

Kuurojen vanhempien kuulevat lapset eli amerikkalaisittain CODA:t ovat aina olleet osa viittomakielistä yhteisöä.

Kahden kielen ja kulttuurin välissä oleminen ei aina ole ollut helppoa. Esimerkiksi entisaikaan kuulevat lapset joutuivat toimimaan tulkkeina kuuroille vanhemmilleen.

Teatteri Totin uutuusnäytelmä Meikäläiset lähestyy aihetta neljän CODA:n kautta. Näytelmän ovat kirjoittaneet Salla Lähteenmäki ja Marita Saunamäki-Barber. Näytelmän suomalaisena ohjaajana toimii Marianne Aro.

Näytelmän toisen ohjaajan, yhdysvaltalaisen Aaron Kubeyn mukaan aihe on Suomessa vielä melko piilossa.

- Opin täällä, että CODA-käsite on Suomessa vielä melko uusi. Yhdysvalloissa CODA:t ovat saaneet vahvaa tukea ja laaja yhteisö on keskustellut paljon tästä aiheesta. Ovat avoimesti ylpeitä, että on CODA, Kubey kertoo.

Toista naispääosaa esittävä Mari Saarikoski uskoo, että Suomen kuurojen yhteisössä kuulevat lapset ovat jääneet vähemmälle huomiolle kuin kuurot lapset.

- Olen jo vuosia käsitellyt omia CODA-kokemuksiani. Minusta nyt keskitytään kuulevien vanhempien kuuroihin lapsiin ja coda-lapset ovat jääneet asian varjoon. Vaikka kuulevia lapsia on kuuroja enemmän, kuitenkin kuurojen lasten viittomakielen opetukseen paneudutaan enemmän, Saarikoski viittoo.

Vaikean aiheen valinta on osoittautunut Teatteri Totille jo kannattavaksi: Kiertävästä esityksestä on myyty loppuun jo neljä näytöstä. Ohjaaja odottaa ensi-iltaa innolla.

- Minua luonnollisesti jännittää. Toivon, että yleisö pitää, nauraa, liikuttuu ja ymmärtää, keitä CODA:t ovat. Se on esityksen pointti. Kuulevat eivät tiedä Coda-henkilöistä. Kuuroille asia on itsestään selvä, mutta myös he voivat oppia jotain uutta, Kubey viittoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 110325

Trending Articles