Helsingissä nähtiin vapun alla iloinen jälleentapaaminen entisten Mikkelin lukiolaisten kesken. Edellisestä kokoontumisesta oli ehtinyt vierähtää yli 20 vuotta. Paikalla olleiden oppilaiden mukaan asuntolaelämä ja opiskelu viittomakielellä loivat tärkeän pohjan identiteetille.
Aloitin lukion vuonna -77. Yksi hieno asia oli se, että me oppilaat kaikki olimme kuuroja ja meillä oli vahva yhteenkuuluvuuden tunne, muistelee Harry Malmelin.
Viittomakielistä lukio-opetusta järjestettiin aikoinaan valtion erityiskoulussa koska tulkkauspalvelua ei juurikaan ollut. Ajan myötä tulkkauspalvelut ovat kehittyneet ja opiskelijat ovat voineet käydä lähilukiota tulkin kanssa. Mikkelissä lukio-opetuksen saaneet kokevat sen erittäin tärkeäksi oman elämänsä kannalta.
- Olen kyllä ajatellut sitä missä olisin nyt, jos en olisi käynyt lukiota Mikkelissä. En tiedä, vaikea sanoa. Ehkä olisin syrjäytynyt, Kaija Laitinen arvioi.
Mikkelissä järjestetty viittomakielinen lukio-opetus kuulovammaisille ehti jatkua noin 40 vuoden ajan. Viimeinen ylioppilas valmistui joulukuussa 2013.
Mikkelin kuulovammaisten koulun eli Mikaelin koulun lukiosta ehti sen toiminta-aikana valmistua yhteensä 110 viittomakielistä ylioppilasta. Entistä oppilaitosta muistellaan haikeudella.
– Tuntuu kamalalta. Oletin että opetus jatkuisi siellä yhä, mutta ei. Tuntuu, että olemme jo historiaa, viittoo Marjo Rajaniemi