Nämä kuurot ovat saaneet poikkeuksellisen mahdollisuuden opiskella näyttelijäksi viittomakielisessä ryhmässä.
Tukholman teatterikorkeakoulussa (Stockholm dramatiska högskolan) on käynnistynyt hiljattain pohjoismaista kotoisin oleville kuuroille tarkoitettu koulutus, jossa on mukana kaksi suomalaista.
Suomalaisopiskelijat ovat tyytyväisiä opintojen alettua.
- Tuntuu todella hyvältä. Kuukauden jälkeen tuntuu, että tämä on huippukoulu. Tietoa on tullut valtavasti, mutta porukka on todella hyvä ja tulee keskenään toimeen, kehuu Silva Belghiti.
Tukholman teatterikorkeakoulun kuurojen ryhmään on valittu kaikkiaan seitsemän kuuroa opiskelijaa Ruotsista, Suomesta, Tanskasta ja Norjasta. Viimeksi samanlainen pohjoismainen koulutus on järjestetty vajaat 20 vuotta sitten. Opiskelijat saavat pätevyyden esiintyä missä tahansa tuotannoissa ja he erikoistuvat viittomakieliseen teatteri-ilmaisuun.
"Koulutus on ainutlaatuinen"
Myös muualla maailmassa on kuuroille suunnattua teatterialan koulutusta, mutta mikään niistä ei ole yhtä kattavaa.
- Koulutus on ainutlaatuinen siksi, että se on kolmivuotinen, 180 opintopisteen kandidaatintutkinto. Toki muissakin paikoissa maailmalla voi hakeutua vapaahtoisille teatterialan kursseille, mutta niistä ei saa koko näyttelijänkoulutusta, kertoo opinto-ohjaaja Christina Edenås.
Myös Suomessa teatterialan opintoihin pääseminen on hyvin vaikeaa ja pohjakoulutusta joudutaan hakemaan vapaaehtoisista opinnoista.
- Olen aiemmin yrittänyt päästä teatterikouluun kaksi kertaa. Sinne ei ole todellakaan helppoa päästä. Sen jälkeen opiskelin vuoden teatteriopistossa, mistä sain hyvän pohjan, kertoo Silva Belghiti.
Aino Hakala haki näyttelijäkoulutukseen teatteriharrastuksen innoittamana.
- Aiemmin harrastin ja kävin teatterissa, mutta en ole opiskellut koskaan teatterialalla, Hakala kertoo.
Opiskelijoiden urakka kestää kolme vuotta. Sen jälkeen on aika hakeutua työmarkkinoille. Opinto-ohjaaja vakuuttaa, että kuuroille näyttelijöille riittää töitä
- Kuten kuulevilla näyttelijöillä, ei tarjolla ole välttämättä vakituista kokopäivätyötä, vaan teattereissa on tarjolla lyhyitä sopimuksia. Mutta teattereita löytyy kyllä kaikista pohjoismaista.
Suomessa viittomakielistä teatteria tekee Teatteri Totti, joka toimii Helsingissä. Teatteri on saanut muutaman vuoden ajan tukea kulttuuriministeriöltä. Rahoituksen jatko ratkeaa syksyn budjettineuvotteluissa.