Jyväskylässä on opetettu kuuroja jo 120 vuoden ajan. Onerva Mäen koulu on valtion koulu, johon oppilaat tulevat kauempaa ja asuvat asuntolassa. Vuosien varrella oppilaiden määrä on vaihdellut. Kun 1950-luvun lopulla oppilaita oli sata, on määrä nykyään vajaat 20.
Myös opetusmenetelmät ovat muuttuneet useaan otteeseen saavuttaen lopulta nykyisen tasonsa. Ennallaan on pysynyt oppilaiden muodostama viittomakielinen yhteisö.
– Se on maailman parasta opetusta, koska meillä on erittäin hyvin koulutetut opettajat, joilla on erinomaisen hyvä viittomakielen taito ja hyvä tuntemus kuurojen kulttuurista. Oppilaiden kannalta taas meillä on vielä viittomakielinen yhteisö ja oppilailla on mahdollisuus saada vertaistukea ja oppia kavereilta, kertoo rehtori Tuula Vähäkainu-Kujanen.
Tämän päivän kuurojen opetuksessa myös tietotekniikalla on hyvin suuri rooli, kertoo apuopettaja Esa Toom.
– Tietokoneelta ottaa kuvia ja erilaisia tekstejä ja heijastaa ne taululle. Myös tehtäviä voi tehdä suoraan koneella ja taululla ja oppilaat selvästi oppivat älytaulun kautta helpommin.
Jäljellä kolme valtion koulua
Jyväskylän ohella valtion yllätpitämiä kuurojen kouluja on enää vain Oulussa ja Mikkelissä.
Kuurojen oppilaiden, ja samalla koulujen määrä on pienentynyt jatkuvasti, koska lähes kaikille kuurona syntyville lapsille leikataan sisäkorvaan kytkettävä kuulokoje, eli sisäkorvaimplantti.
Tästä huolimatta Onerva Mäen koulussa tulevaisuuteen katsotaan luottavaisin mielin.
– Koulu tulee tarjoamaan oppilaspaikan tulevaisuudessakin oppilaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja viittomakielistä oppimisympäristöä. Toinen asia tulevaisuudessa on tukipalveluiden tarjoaminen niille oppilaille, jotka opiskelevat kunnassa intergroituina tavallisiin koululuokkiin, Vähäkainu-Kujanen keroo.