EU-komission köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vastaisen ohjelman neljäs vuotuinen konferenssi kokoontui marraskuun lopussa uuden komission johdolla. Heti aluksi kävi selväksi, ettei vuodelle 2020 asetettuja köyhyystavoitteita tulla saavuttamaan ja että sitä varten perustettu ohjelma on toistaiseksi epäonnistunut.
Samaan hengenvetoon uusi komissio vakuutti etsivänsä uusia keinoja köyhyyden vähentämiseksi. Suunnitelmat ovat vielä kuitenkin tuoreella komissiolla vielä niin alkuvaiheessa, ettei sosiaali- ja työllisyysasioista vastaava komissaari belgialainen Marianne Thyssen suotunut niistä vielä median kanssa keskustelemaan.
Yksi askel tähän suuntaan on kuitenkin päätös, jonka perusteella EU:n sosiaalirahaston avustuksista jäsenmaiden tulee käyttää 20 prosenttia köyhyyden vähentämiseen. Tähän saakka tulkinta on ollut väljempää, mistä syystä jotkin jäsenmaat ovat käyttäneet köyhyyden torjuntaan vain prosentin verran sosiaalirahastosta (ESR) saamistaan avustuksista. Sosiaalirahastosta jaetaan tukea vuosittain 10 miljoonaa euroa eri jäsenmaille mm. työllisyyttä edistäviin hankkeisiin.
Sosiaaliturvan uudelleen organisoiminen on myös ollut vahvasti esillä. Komissio ajaa vuoropuhelua tuensaajien ja järjestöjen ynnä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että kullekin alueelle saataisiin luotua palveluja, jotka niitä parhaiten hyödyttävät.
Vuonna 2010 asetettiin tavoite, jonka mukaan EU:n alueella tulisi olla 20 miljoonaa köyhää vähemmän. Vuonna 2013 määrä oli kuitenkin noussut jo 122,6 miljoonaan. Tämä tarkoittaa sitä, että 24,5 prosenttia EU:n alueella elävästä väestöstä elää köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Tänä vuonna tilanne on todennäköisesti vielä synkempi, kun EU-alueen talous jatkaa kurjistumistaan.
Lapset ja nuoret parrasvaloissa
Tämänvuotisen köyhyysseminaarin yhteydessä muistettiin 25 vuotta täyttävää YK:n lasten oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Lapset ja nuoret on hyvin haavoittuva ja jatkuvasti suurempi määrä lapsia elää köyhyydessä.
Konferenssin yhteydessä järjestettävissä tapaamisissa ja työpajoissa on tarkoitus levittää hyvä käytäntöjä erilaisten sosiaalisten ongelmien torjumiseksi. Suomesta mukaan oli kutsuttu pääkaupunkiseudulla toimiva, Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä Vamos-hanke, joka on tehnyt tehokasta työtä nuorten köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Tähän saakka pääkaupunkiseudulla toiminut Vamos pyrkii torjumaan nuorten ongelmia ennaltaehkäisemällä niiden muodostumista. Yksi tärkeä toimintamuoto on myös etsivä nuoristotyö, jossa nuoria pyritään saamaan mukaan mm. kuntouttavaan työtoimintaa ja saamaan asiansa kuntoon.
Hankkeen vetäjän, palvelualuejohtaja Ulla Nordin mukaan köyhyys koettelee yhä usempia lapsia ja nuoria Suomessa. Hanketta ollaankin levittämässä myös Kuopioon ja Turkuun. Laajempaakin tarvetta olisi, mutta rahaa ei. Nordin toivoo, että toiminnalle löytyisi selkeämpi ja jatkuva rahoitusmalli, jolloin toimintaa olisi mahdollista suunnitella myös tulevaisuutta silmälläpitäen.