Mielenterveyspalveluille on kuurojen parissa on tarvetta siinä missä valtaväestölläkin. Samoin alueellisia eroja palveluiden saatavuudessa.
Yksi ongelma on se, ettei tarjolla olevia palveluja osata hakea prosessin monimutkaisuuden vuoksi.
– Kuurojen on vaikea saada tietoa, mutta ei mielenterveyspalvelujen saaminen ole helppoa kuulevillekaan. Eli missä ne sijaitsevat, ja miten sinne voi päästä. Etsiminen on kovaa työtä, eikä sitä välttämättä jaksa tehdä, jos on ahdistunut tai masentunut, kertoo Kuurojen Liiton kuntoutussihteeri Mervi Nevalainen.
Nevalainen kehottaa kuuroja myös etsimään jonkun, joka voi tukea ja auttaa palveluiden löytämisessa. Tällainen henkilö voi olla kuntoutussihteeri, mutta myös terveysasemien henkilökunta on velvollinen ohjaamaan ja antamaan neuvoja.
Yksityisiä terapeutteja muutamia - HUS palvelee koko maata
Suomessa toimii yksityisiä viittomakielisiä terapeutteja Turussa, Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Kouvolassa.
Yhteistyössä paikallisten palveluntarjoajien kanssa toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämä Kulttuuripsykiatrian poliklinikka. Vuoden ajan nykymuodossaan toiminut polikinikka palvelee koko maata, mutta enimmäkseen eteläistä Suomea.
– Arvioimme kiireellisyyden lähetteen perusteella. Nopeimmillaan tutkimukset on päästy aloittamaan viikon sisällä, sanoo poliklinikan vs. ylilääkäri Katinka Tuisku.
Kulttuuripsykiatrian poliklinikan tehtävänä on tukea myös paikallisia toimijoita tekemällä arvioita potilaiden tilanteesta.
– Meillä on myös konsultatiivista toimintaa eli lyhyen konsultatiivisen arvion turvin tuetaan sitä alueellista tai sairausryhmän mukaista hoitopaikkaa selviytymään omasta tehtävästään, Tuisku kertoo.
Tuiskun mukaan vaativammissa tilanteissa potilaita voidaan ottaa poliklinikalle myös pidemmälle tutkimusjaksolla ja rajatulle hoitojaksolle.
Tai sitten jo tilanne on vaativampi; laajemman tutkimuksen tarvetta on, ja hoidon käynnistämisen tarvettakin enemmän, niin silloin voidaan ottaa tämmöiselle pidemmälle tutkimusjaksolle ja myös rajatulle hoitojaksolle.
Apua kannattaa hakea ajoissa
Mielenterveyspalveluiden hakemista vaikeuttaa pelko leimautumisesta. Kuntoutussihteeri Nevalainen rohkaisee kaikkia hakemaan apua niin pieniin kuin suuriinkin ongelmiin jo hyvissä ajoin.
– Jos henkilöllä on vaikea perhetilanne tai jotain muuta, kannattaa heti pyytää apua, jolloin saa niin sanottua kevyttä palvelua. Se ennaltaehkäisee parhaiten suurempien mielenterveysongelmien puhkeamista, Nevalainen kehottaa.