Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 110374

Viittomakielen tulkkien asema työmarkkinoilla heikkenemässä

$
0
0

Viittomakielen tulkkien asema työmarkkinoilla on heikentynyt viime aikoina. Tuntipalkkaiset sopimukset ovat alalla normi eikä niitäkään töitä enää riitä kaikille.

Kuukausipalkkaisia työntekijöitä pitää listoillaan enää muutama yritys.

– Tällä hetkellä valitettavasti yritykset tarjoavat paljon tuntityösopimuksia, koska se on riskitöntä, kun tulkeille ei tarvitse tarjota tunteja, kertoo Suomen Viittomakielen Tulkit ry:n puheenjohtaja Heidi Kenttälä.

Pääsyy Kelan kilpailutusjärjestelmä

Yksi suurimmista syistä tuntipalkkaisuuden lisääntymiseen on se, että yritykset asetetaan järjestykseen hinnan perusteella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Kelan tulkkausvälitykseen tullutta tulkkaustilausta tarjotaan ensimmäisenä halvimman tarjouksen tehneelle yritykselle, sitten toiseksi halvimmalle ja niin edelleen.

Yrityksille on asetettu tiettyjä vähimmäislaatuvaatimuksia, mutta ne eivät käytännössä vaikuta lainkaan sijoittumiseen kilpailutuksessa. Hintakilpailussa pärjäävät parhaiten yritykset, jotka maksavat työntekijöille vain tehtyjen tuntien mukaan ja joilla kulut ovat muutenkin pienet.

– Hintahaitari on todella suuri. Osin tämä johtuu siitä, että on pieniä firmoja, joilla kulut ovat pienet, jotka eivät välttämättä vuokraa tiloja, vaan työskentelevät kotoa käsin. Isoilla firmoilla taas on kuluja, jolloin hintaa on pakko nostaa. Ehkä myöhemmin tilanne tasaantuu ja löytyy vakiintunut taso, sanoo Viittomakielialan Tulkkauspalvelun Tuottajat ry:n puheenjohtaja Outi Huusko.

Lyhyen ajan sisällä alalta on sanottu irti yli 100 vakituista työpaikkaa, joiden tilalle työntekijöille on tarjottu tuntipalkkaista sopimusta.

Viimeksi paineen alla murtui yksi alan suurimmista toimijoista, Signline Oy, joka irtisanoi kymmeniä kuukausipalkkaisia työsopimuksia ja on tarjonnut niiden tilalle tuntisopimuksia.

Uhkana työntekijöiden pako alalta

Järjestöistä kerrotaan, että osan tulkeista on vaikeaa saada riittävästi töitä varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Pelkona on, että tuntipalkkaisuuden yleistyessä ja töiden vähentyessä myös kokeneet ammattilaiset jättävät alan, mitä kautta myös asiakkaiden saaman palvelun laatu heikkenee, Huusko toteaa.

– Kyllä ymmärrän, että on pakko lähteä alalta, koska jos töitä ei ole, niin on pakko vaihtaa alaa. On myös hyvin harmillista, että työkokemusta voi olla yli 20 vuotta, mutta firma saattaa silti pärjätä huonosti kilpailussa, koska työkokemuksesta ei saa mitään hyötyä, sanoo puolestaan Kenttälä.

Kela kiistää roolinsa muutoksessa

Kela kiistää, että sen toiminta kilpailutuksessa olisi johtanut viittomakielen tulkkien tuntipalkkaisten työsuhteiden lisääntymiseen.

Kelan mukaan tuottajien käyttämät työsuhteet eivät kuulu sille, eikä se pyri vaikuttamaan alan työsuhteisiin millään tavalla.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 110374

Trending Articles