Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 110400

Vammaisten nuorten työllistyminen vaikeaa nuoristakuusta huolimatta

$
0
0

Hallituksen nuorisotakuu on edennyt onnahdellen taloustilanteen heikentyessä.

Vuoden 2013 alussa käyttöön otetun takuun tarkoituksena on, että alle 25-vuotiaille tai vastavalmistuneille alle 30-vuotiaille pitää tarjota työ-,  opiskelu- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta.

Ensimmäisenä vuotena tavoitteessa ei täysin onnistuttu, sillä 30:llä prosentilla aika venyi yli kolmen kuukauden.

Myöskään vammaisten nuorten työllistämiseen ei nuorisotakuu ole tuonut  apua, vammaisjärjestöistä kerrotaan.

– Siinä on semmoista kierrätystä, että käydään työpajalla 3 - 6 kuukauteen ja sitten tulee taas tää 3 - 4 kuukauden odotusjakso. Pysyväistä työllistymistä tapahtuu hyvin vähän, kertoo Invalidiliiton työllisyys- ja koulutuspoliittinen asiantuntija Sinikka Winqvist.

Myöskään ilman palkkatuen lisäosaa jääville nuorille tarkoitettu Sanssikortti on jäänyt vaille tehoa, ja vain joka seitsemäs kortti on johtanut työllistymiseen, Winqvist kertoo. Myös TE-toimistojen resurssipula haittaa vammaisten nuorten työllistymistä.

– TE-toimistoissa ei ole aikaa vammaisten nuorten asioiden hoitoon ja välttämättä kaikki vammaiset nuoret, joilla on eläke, eivät hakeudu TE-toimistoon, Winqvist kertoo.

Työministeri: Asennepuolella on korjattavaa

Työministeri Lauri Ihalainen sanoo, että vammaisten ja muuten osatyökykyisten nuorten tilanne on tiedostettu ja toimenpiteisiin on ryhdytty. Työministerin mukaan työvoimatoimistoissa erityispalveluja tarvitsevat työnhakijat pyritään jatkossa ohjaamaan yhdelle, asiaan perehtyneelle henkilölle.

– On lähdetty siitä, että siellä on henkilö, joka olisi erikoistunut nimenomaan osatyökykyisten ja vammaisten palveluihin. Se ei ole vielä läpi meidän organisaation kunnossa, mutta meillä on hyvää tahtoa siihen, että erityisosaamista näissä meidän toimistoissa olisi.

Työministeri Ihalainen kehottaa työnantajia luopumaan ennakkoluuloistaan vammaisia työhakijoita kohtaan ja lupaa ministeriöltä parempaa tiedottamista yritysten suuntaan.

– Meidän pitää saada iso asenteellinen muutos myös työelämässä, että osatyökykyisillä ja vammaisilla pitää olla paikka myös siellä. Ja kaikesta mitä me teemme täällä näiden edellytysten parantamiseksi, pitäisi enempi tietää yrityksissä.

Työttömiä osatyökykyisiä ministeri kehottaa rekisteröitymään työnhakijaksi ja olemaan kärsivällisiä.

– Nuoren ei kannata lannistua; meillä on yleisestikin ottaen aika vaikea tilanne työllisyyden ja nuorten työttömyyden suhteen. Että semmoista kärsivällisyyttä, ettei syyllistä itseään.  Ja pitää ylläpitää uskoa siihen, että tulevaisuudessa työtä löytyy ja sitä kautta myöskin toimeentuloa, ministeri sanoo.

Huolta palkkatuen muutoksesta

Vammaisjärjestöjä huolestuttaa erityisesti meneillään olevan hanke palkkatuen uudistamiseksi. Järjestöissä uudistuksen pelätään pienentävän tukea ja heikentävän entisestään vammaisten työnsaantia.

Ministerin mukaan pelko on turhaa.

– Se on yritetty laskea nyt siten, että ei siinä ole ryhmiä, jotka siitä kärsii. Se tuo kannustimen sinne päähän mihin se pitää tuoda, eli että työnantajan mielenkiinto palkata niitä, joiden työttömyys on ollut pitempi, paranee. Mutta ei tässä siis valtiollisista säästöistä ole ollenkaan kysymys, eli palkkatukeen laitetaan saman verran rahoitusta kuin tähänkin saakka, Ihalainen lupaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 110400

Trending Articles