Noin kuusikymmentä henkeä kokoontui torstaina Helsingin Matteuksen kirkon tiloihin juhlistamaan Kuurojen Liiton ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisohjelmaa.
Yksi tilaisuuteen osallistujista oli helsinkiläinen Eelis Levänen, joka vielä tulee toimeen omillaan.
– En vielä tarvitse lähteä. Koti on minulle rakas paikka. Teen siellä kaikenlaista. Luen lehtiä, käytän tietokonetta, pystyn tekemään kaikkea sellaista. Kun minua ei mikään vaivaa, pysyn kotona. Laitan itse ruokanikin, Levänen kertoo.
Toisin kuin Eelis, monet kuurot ikäihmiset tarvitsevat erilaisia palveluita.
Osa pärjää vielä kotonaa avustettuna, mutta yhä useampi joutuu turvautumaan laitoshoitoon.
Kaiken keskiössä on palveluiden saaminen omalla kielellä.
– Viittomakielisest ikäihmiset tarvitsevat paljon apua ja tukea arkielämässä. Palveluntuottajista valtaosa on suomenkielisiä ja tarjoavat palvelua suomeksi, mitä on vaikea ottaa vastaan. Lisäksi palvelutuottajat eivät tunne kuurojen tarpeita. Eli tieto ei välity näiden kesken, kertoo Kuurojen liiton seniorityön koordinaattori Maija Pulkkinen.
Kuurojen liitto kartoitti ikäihmisten tilanteen, jonka pohjalta kirjoitettiin Suomen viittomakielisten ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisohjelman. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen ohjeistus viittomakielisten ikäihmisten kanssa toimiville tahoille.
Toimenpideohjelma sisältää useita suosituksia mm. tulkin käytöstä, vanhusten kuulemisesta sekä syrjäytymisen ehkäisemisestä.
– Tässä kehittämisohjelmassa on konkreettisia suosituksia, jotka on tarkoitettu päättäjille, palvelun tuottajille, toimijoille ja myös kuuroille itselleen, jotta tietävät, kuinka näitä asioita tulee edistää. Ikäihmisten omaiset, ystävät ja sukulaiset halutaan myös mukaan kehittämään tätä palvelua paremmaksi, Pulkkinen kertoo.